Verslag: 4e FOS – Curieus vzw literaire wandeling doorheen Destelbergen.

Titel : D’ Ost , de tuin van Simonne De Visscher.

Op zondagvoormiddag 31 mei 2015, bij een bewolkte hemel, waren 23 enthousiaste wandelaars op post aan het “Gouden Hand” te Destelbergen voor een tocht langsheen de parels van onze gemeente. Onze gids van dienst was (zoals gewoonlijk) Koenraad de Smet – onze ex -dorpsdichter. De wandeling werd dit keer begeleid met ukelele door troubadour van dienst Bob Vanden Eynde, voorzitter van de Cultuurraad Destelbergen. Om 09hr30 stipt zette de groep zich in beweging voor een tochtje van +/- 4 km langsheen de verschillende locaties. Onze eerste halte (10 m verder) was “Het Gouden Hand”. Van oorsprong een café met als uithangbord een hand op een gele achtergrond. Het laatste café “Ramona” aldaar sloot zijn deuren in 1960 en werd een kruidenierszaak. Via de Hoogstraat naar de Draaiboomstraat waar we het eerste gedicht “Ballelie” kregen. Vervolgens via de Paardenstraat, Burgstraat naar de Hoenderstraat. En zoals het een ex- dorpsdichter past had Koenraad voor iedere locatie een passend gedicht opgesteld. Het Gedicht “Burgstraat” leert ons dat we ons feitelijk in de Brugstraat bevonden, maar door een ambtelijke verschrijving werd vervormd tot Burgstraat. In de Hoenderstraat brengt Bob ons het verhaal van de wolf begeleid door zijn ukelele. Het verhaal wil dat er op de Haenhout (+/- 1589) een kind dat schapen hoedde gegrepen werd door een wolf. De wolf werd gedood door ene Godefroot van Coten en werd naar het Gravensteen gebracht waar de poten en de kop tegen de poort werden aangenageld. Via de Haenhoutstraat gaat het richting Jagerstraat voor een bezoek aan de kunstenwerken en tuin van Simonne. Op deze locatie bracht Koenraad zijn volgend gedicht “D’Ost”.

D’Ost is een verhoging in het landschap waarop werd gebouwd. En zoals gebruikelijk werd rond de middag het aperitief geschonken. En waar konden we dit beter doen dan binnen de tentoonstellingsruimte van Simonne, genietend van haar prachtige schilderijen en wondermooie tuin. Mede dank zij deze leuke afsluiter en de prima gids mogen we stellen dat de 4e editie van onze Curieus literaire wandelingen doorheen Destelbergen terug een succes was. We nodigen jullie nu reeds uit voor de 3e uitgave van onze historische wandeling doorheen Heusden op zondagvoormiddag ergens eind september / begin oktober met als gids Eric Himpe.

Meer informatie: Walter Haes, Curieus Destelbergen vzw.

E-mail: curieus.destelbergen-heusden@curieus.be of website : www.curieusdestelbergen.be

Als slot willen we nog meegeven dat er open tuindagen zijn bij Simonne De Visscher !

Tentoonstelling recente schilderijen en open tuin 2015 - Jagerstraat 5 9070 Destelbergen - 27 en 28 juni van 10 u tot 18 u

Een mooie fotoreeks vind je hier.