Verslag: 2e FOS – Curieus vzw historische wandeling doorheen Heusden.

Heusden 1944”

Op zondag 22 september 2013 organiseerde FOS & Curieus Destelbergen vzw hun tweede historische wandeling in Heusden met Eric Himpe als gids. Een 25 tal enthousiaste wandelaars verzamelden om 9hr30 aan de Bosseveerhoeve of hoeve “Ten Bossche”, voormalige pachthoeve van het cisterciënzerinnenklooster “Nieuwenbosch” te Gent. Dit klooster werd opgericht in 1257 aan één van de 3 Scheldeveren te Heusden met name het “ Bosseveer”. Het prachtig weer nodigde uit voor een wandeling van 2 uur langsheen de Schelde richting Heusden brug. Als inleiding begon onze gids met de Duitse inval in België op 10 mei 1940 en onderbouwde zijn verhaal met de commentaren uit de kranten van 11 mei 1940. Aan de hand van de Achtiendaagse Veldtocht werden de Belgische operaties in het kort toegelicht tot en met de capitulatie op 28 mei 1940. In Heusden bevonden zich verscheidene boerderijen en zodoende dienden de boeren paarden en varkens af te staan aan de bezetter. Maar gezien de wandeling stond in het teken van “Heusden 1944” ging Eric op zoek naar verhalen met betrekking tot Heusden, Duitsers en de Schelde.

En zo stootte hij op verhaal van de Duitse aken.

Begin september 44 bliezen de Duitsers de aftocht, die echter meer op een vlucht van het Duitse leger leek. In Gent aan het groot kerkhof (Westerbegraafplaats) laadden Duitsers aken met buitgemaakte en gestolen goederen waaronder kledij, meubelen, schilderijen ……… materiaal dat was opgeslagen in de magazijnen van Vooruit. Vermoedelijk werden ook op andere plaatsen "oorlogsbuit" verscheept om zo via de Schelde richting Antwerpen en Nederland goederen naar Duitsland over te brengen. Antwerpen en Nederland waren die dagen nog bezet gebied.

Op 2 september 1944 ging men over tot de mobilisatie van het "Geheim Leger", ook wel eens de "Witte Brigade" genoemd. Het zijn leden van het geheim leger, verscholen achter de dijken van de Gentbrugse Meersen, die deze wegsluipende binnenschepen beschoten. Een juiste datum is niet gekend, maar vermoedelijk lieten de Duitsers de schepen vastlopen aan de dijkkant Heusden op 3 of 4 september om te voet hun vlucht verder te zetten.

Volgens Heusdense getuigen lag er 1 boot aan de "Klaver" (pomphuis Damsloot) en 1 of 2 boten aan de Bosseveerhoeve. De lading bestond uit meubels, muziekinstrumenten, kledij, eetservies, schilderijen en zelfs snoep, herinnert zich een vrouwelijke getuige die toen 12 jaar was. Met een menselijke ketting werden de goederen uit het ruim gehaald. Sommigen stonden in het water en het slijk om de spullen naar de oever door te geven.

Via de Heusden brug ging het richting Melle tot aan de John Younge straat. Hier bevindt zich het monument van John C. Younge. John is een 29 jarige Canadese jachtvlieger die op 6 september 1944 om 10hr30 werd neergehaald bij een verkenningsvlucht boven Melle.

En dan werd het stilaan tijd voor het aperitief. Het gezelschap begaf zich via Heusden dorp naar de Steenvoordestraat waar we in café Pallieter konden genieten van een lekkere koffie of een frisse pint. Ook hier zorgde Eric nog voor een verrassing. Op een plateau werd het dagrantsoen uit 1944 voor een volwassene voorgesteld. Na de consumptie ging het via de Kruisstraat naar de Kruisdreef en kwamen we aan ons vertrekpunt.

De opkomst en de commentaren achteraf bewezen nogmaals dat dergelijke initiatieven gesmaakt worden. We maken nu reeds een afspraak voor mei 2014 in Destelbergen.

Bronnen : De bevrijding van Gent (1980) van J.P Marchal

Het Geheim Leger vecht 1945, een episode uit de beroerde dagen der bevrijding van Lt. De Vuyst.

Meer informatie: Walter Haes, Curieus Destelbergen vzw. E-mail: walter.haes@skynet.be

Gratis lid worden van Curieus Destelbergen vzw ? Zie website : www.curieusdestelbergen.be

Fotogalerij kan je hier bekijken